Регионален център-Враца отбеляза Деня на белия бастун

15 октомври – Международен ден на белия бастун
Ден за безопасността на лицата с нарушено зрение.
Ден, в който да се “погледнем” в очите!

Регионален център за подкрепа процеса на приобщаващото образование гр. Враца стои зад децата и учениците с нарушено зрение и е част от премахването на невидимите бариери между виждащ и невиждащ. Пропангандира и обучава как да се премахнат стигмите, за да подготвя пълноценни граждани в обществото.

Международният ден на белия бастун е символ на самостоятелността и социалната интеграция, стремежа за достоен и равноправен живот на хората с остатъчно или без зрение. Този ден не е празник,той е ден на размисъл как обществото приема незрящите като  група в неравностойно положение и как да се премахнат бариерите.

Белият бастун е помощно средство на хората загубили своето зрение или родени без да познават светлината и красотата на цветовете. Незрящи към видимият свят но дарени с вътрешното зрение да познават добро и зло.

Много от нас дали изобщо се замислят в забързаното си ежедневие какво биха правили ако загубят зрението си дори за миг и нямат представата за заобикалящата ги среда.

А днес те ежедневно са заобиколени с постоянни промени в градската среда: нарушени настилки, отворени шахти, ниски табели, безразсъдни шофьори спрели на пешеходната пътека и още какво ли не.

Родителите на зрително затруднените ученици не смеят да пуснат ръката на своето дете да отиде само на училище, а утре малкото дете става част от обществото и ще иска да може да отиде на работа. Да отиде до магазина. Да излезе на разходка или театър. Но за да се случи това е необходимо ние виждащите да не им създаваме препятствия. Да улесним тяхното придвижване чрез тактилни пътеки и звукови сигнализации на по значимите в града обекти.

За да я има тази независимост трябва да бъдем по отговорни към другите. Да не бъдем егоисти и да мислим само за себе си т.е. когато паркираме своят автомобил на тротоара да знаем че там се движат пешеходци, хора с колички и незрящи и видимото за едни е невидимо за други. Когато извършваме ремонт трябва да знаем че в пресният бетон или отворената шахта, на пешеходната пътека те се нуждаят от нашите очи. Ето за това е този международен ден. Да ни напомни, че белият бастун са очите на незрящият и че ние трябва да направим така че да не затрудняваме придвижването на тези които го използват.

Белият бастун е признат като знак за зрително увреждане и символизира самостоятелността на зрително затруднените лица.Той  не само сигнализира, че тези които го носят имат проблеми със зрението, но за сега  е най – надеждното и достъпно средство за ориентиране и предвижване в пространството. Посредством него , прилагайки определени техники, зрително затруднените получават по тактилно- двигателен път информация за състоянието на обкръжаващата среда и преодоляват една от най тежките последици от слепотата- силно намалената способност за ориентиране и придвижване в пространството. По оживените улици на големия град, в магазините, в автобуса, във влака невиждащите хора могат да се движат безопасно  само с бял бастун в ръка, или и с куче водач, най- простото и изпитано средство за самостоятелно движение.

             Самостоятелността, която лицата с нарушено зрение постигат с използването на бял бастун не е абсолютна. Често пъти се налага те да търсят помощта на виждащите. Безкрайно по- приятно е да можеш да предложиш помощ отколкото да се нуждаеш от нея. Затова ,ако забележите човек с бял бастун и прецените, че му е трудно да се справя сам не го отминавайте, но ако ви откаже помощ не му се сърдете. Когато помощта е навременна, подходяща и искрена чувството за удовлетворение е и за двете страни.

Предимства на белия бастун:

1.  Белият бастун осигурява предварителна информация за препятствието по пътя.

2.  Той е много маневрен.

3.  Белият бастун е евтин и е лесен за поддържане.

Недостатъци:

1.  Белият бастун предпазва долната част на тялото (от талията надолу) като горната част на тялото остава незащитена.

2.  Трудно се използва при силен и ураганен вятър.

Какво означават сигналите с белия бастун? Изпъната ръка, в която държи бял бастун право напред, като върхът се намира в ъгъла между бордюра и улицата, което е знак за шофьорите, че държащият го желае да пресече улицата Вдигането на белия бастун вертикално високо нагоре, на нивото на очите, и оставането в това положение, е сигнал за помощ.

Белия бастун не говори на слепия, но служи за ориентиране в пространството или по маршрут, по който се придвижва.

Какво искат зрително затруднените да научат другите за тях?

Предложи помощ: Бих предпочел да ме попиташ дали имам нужда от помощ. Не се сърди ако ти откажа. Аз съм нормален човек, просто не мога да виждам.

Познай кой съм: моля те, представи се, когато ме срещнеш! В началото не мога да те позная по гласа.

При общуване:

  1. Ако искаш да говориш с мен, докосни рамото ми.
  2. Обърни се към мен по име.
  3. моля те, ако с теб  има   други хора представи ми ги.
  4. Моля, Предупреждавай кога тръгваш.
  5. Кажи ми, да знам кой е в стаята с мен.

При придвижване: По-лесно е да вървя с теб, отколкото да използвам белия бастун. Нека те държа за лакътя и ти кажа как предпочитам да ме водиш. Ти винаги трябва да си с една стъпка напред, за да те следвам лесно. Не забравяй, че твоето тяло е моят щит в тази ситуация. Не забравяй да ме предупреждаваш дали ще се качвам нагоре по стълбите / тротоара или ще слизам надолу. Когато доближим врата, моля да споменеш как се отваря (навътре или навън, наляво или надясно). Ако ми помагаш да взема такси, покажи ми вратата, от която мога да се кача.

Когато  се качвам на градски транспорт: Не се опитвай да ме повдигнеш, за да се кача. помогни ми да намеря първото стъпало с бастуна и от коя страна е дръжката.

При напътствие:

увери се, че даваш ясни инструкции:

Използвай точни насочващи указания, като отпред-отзад и ляво-дясно.

Моля не посочвай с ръка и не обяснявай ей там, или тук.

Твоят жест нищо няма да ми говори.

Лицата с нарушено зрение са като нас, но поставени в по- необичайна ситуация. Те живеят делнично, обикновено , имат своите проблеми и грижи и като  всички имат нужда от разбиране и приятелство. Днес те напомнят отново за себе си, за да срещнат само малко разбиране.

Употребата на белия бастун , придобиването на самостоятелност в ежедневието спомагат за социалната интеграция на незрящите в обществото , наравно с другите да могат да се включат в обществено- полезна дейност, да бъдат мобилни, квалифицирани и конкурентно способни.

Вашите очи са нашата утрешна сигурност!

Илияна Киркова

учител на деца с нарушено зрение